Zelf klussen? 3 doe-het-zelf klustips

Wil je graag de woonkamer verbouwen? Of kan jouw woning wel een paar extra stopcontacten gebruiken? Voor bepaalde klussen in huis hoef je geen vakman in te huren. Je kunt heel goed zelf de handyman uithangen. Of je nu een beginnende klusser bent of al eerdere grote klussen hebt gedaan, doe-het-zelf tips zijn altijd welkom, toch? In dit artikel vind je drie handige tips die je kunnen helpen bij jouw klusproject. 

Maak een draaiboek

Voordat je begint met het verbouwen van de badkamer of het plaatsen van nieuwe stopcontacten is het belangrijk dat je een plan maakt. Stel een draaiboek op met de klussen die je wilt gaan doen. Beschrijf de verschillende projecten en noteer wat voor materiaal je nodig hebt. Vervolgens kun je naar de bouwmarkt gaan en in één keer al het benodigde gereedschap en materiaal aanschaffen. Dit scheelt je heel wat tripjes naar de bouwmarkt. Daarnaast is een draaiboek ook erg handig voor als je even niet meer weet waar je bent gebleven of wat je moet doen.

Veiligheid staat voorop

Bij het klussen is veiligheid nummer 1. Als je niet zo’n handige harry bent, kan het handig zijn om van tevoren een aantal veiligheidsregels door te lezen. Met deze tips voorkom je ongelukken.

  • Gereedschap
    Het is belangrijk dat het gereedschap dat je gebruikt aan de eisen voldoet. Check van tevoren of de apparatuur voldoet aan de CE-richtlijn. Informatie hierover vind je vaak op de verpakking of op het apparaat zelf. 
  • Kleding
    Tijdens het klussen werk je met gevaarlijke apparatuur. Het is dan ook belangrijk dat je je kleding afstemt op het klussen. Draag werkkleding, speciale handschoenen, werkschoenen en gebruik een veiligheidsbril. 
  • Opruimen
    Als je gaat klussen, laat je hoogstwaarschijnlijk heel veel rommel slingeren. Deze rommel zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt vallen of uitglijden. Zorg ervoor dat je na elke klus eerst opruimt, voordat je aan de volgende project begint.

Klussen met elektriciteit

Staat er een klus op je lijst die te maken heeft met elektriciteit? Als je gaat werken met elektra moet je extra voorzichtig zijn. Elektriciteitsklussen kunnen namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Voordat je aan de slag gaat, moet je over het juiste materiaal beschikken. Kies voor voordelig schakelmateriaal van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat de elektriciteit altijd uit staat als je begint met de klus. Anders is de kans namelijk groot dat je onder stroom komt te staan. Zet de groepen uit waaraan jij werkt of schakel de gehele elektriciteit uit. 

Facebook
Twitter
Pinterest