Nieuwe vloeren, nieuwe kansen

pexels-photo-5745218

Soms moet er van alles op de schop. Zelfs je wanden of plafonds. In extreme gevallen moet ook je vloer eraan geloven! Wat komt ervoor in de plaats?

Wanneer jij een woning betrekt, is het belangrijk dat jij je er prettig in voelt. Want waarom zou je invloed moeten uitoefenen op één bepaald element terwijl je het andere er gewoon zo uit moet laten zien als het is? Functie en esthetiek gaan behoorlijk goed samen, dat is in alles zo. Kijk maar naar je gevel, je terras en je meubels. Voor je vloer geldt precies hetzelfde. Die kun jij dus volledig naar je hand zetten. Kies voor een bodem die verwarmd is en geluid dempt, maar er ook prachtig uitziet bij de kleur en uitstraling van de rest van je interieur.

Je hebt de keuze uit vele verschillende materialen die ieder hun eigen unieke eigenschappen en kwaliteiten te berde brengen. Hieronder hebben we enkele populaire soorten voor je uiteengezet.

Laminaat

Dit materiaal blijft onverminderd geliefd onder mensen die hun eerste huis kopen of juist hun optrekje willen renoveren. Soms is het gewoon tijd voor wat anders. En dan is de keuze voor laminaat al gauw gemaakt! Waarom? Nou, de basis voor dit type vloer is echt hout. Meestal is het een mengeling van meerdere soorten, waardoor het uiteindelijke geheel een unieke kleurstelling krijgt. Licht, donker, hoog contrast of juist één geheel, jij mag het zeggen. We geven je wel één hele belangrijke tip: gebruik niet een catalogus of webshop als basis maar bekijk de verschillende laminaat opties met eigen ogen. Kleurverschillen met de werkelijkheid kunnen namelijk voor enorme teleurstellingen zorgen.

Laminaat is heel gemakkelijk aan te leggen en bovendien volledig krasvrij, wat twee belangrijk redenen zijn voor de immense populariteit ervan. Maar let wel, de basis is en blijft hout en kan dus krom trekken in vochtige ruimtes. Gelukkig bestaan er vochtwerende soorten die bewerkt zijn met een speciale waterafstotende coating of opgebouwd zijn met een nagenoeg naadloze groef. Qua vormgeving kunnen we voornamelijk visgraat laminaat van harte aanbevelen. Dat staat veel leuker dan enkel wat plankjes op een rij.

Gietvloer

Een vernieuwde bodem kan heel gemakkelijk worden aangelegd. Zeker wanneer de bodem waterpas is, hoeft hier alleen maar een epoxy coating overheen gegoten te worden. Deze verhardt en resulteert in een ondergrond die heel onderhoudsvriendelijk is. Natuurlijk moet je die schoonmaken, maar verder heb je er nauwelijks omkijken naar. Uiteraard kan er eens een beschadiging optreden die je, tenzij met tapijt, niet heel gemakkelijk wegwerkt. Breng er in dat geval simpelweg een laagje overheen op aan!

Onderhoud en bescherming

Even terug naar hout. Zeker wanneer je gebruik maakt van dit natuurlijke materiaal voor jouw vloer is het van groot belang dat je ervoor zorgt dat dit vochtvrij blijft. De planken kunnen immers kromtrekken! Eén manier om dat te voorkomen is zorgen dat de planken kunnen werken, oftewel krimpen en uitzetten op basis van de plaatselijke temperatuur. Dat doe je door uitsparingen te creëren aan het uiteinde van de planken. Zo heb je bovendien veel minder kans dat je tijdens het leggen en de ingebruikname je wanden beschadigt. Werk de tussenruimte weg met plinten voor een mooi en strak geheel.

Bewerk je hout bovendien met vloerolie. Hiermee zorg je ervoor dat je planken extra lang mooi blijven en dat ze extra lang mee gaan.

Facebook
Twitter
Pinterest