Woonkamer 2.0

pexels-photo-259962

Van alles bestaat wel een nieuwe versie tegenwoordig. Waarom zou dat dan niet gelden voor jouw interieur? Wanneer jij je huidige optrekje zat bent, sta je zo aan de wieg van een nieuwe.

Ieder mens leeft zoals hij of zij wil. Op die regel ben jij absoluut geen uitzondering. Kortom, zodra jij uitgekeken bent op de manier waarop jouw woning is ingericht, heb jij geen enkele verantwoording naar wie dan ook nodig om veranderingen aan te brengen. Alleen maar naar jezelf toe, uiteraard. Want jij moet zien te gaan leven in een plek waar jij je helemaal thuis voelt en dus op en top jezelf kunt zijn en waar je met veel plezier familieleden, vrienden en andere gasten ontvangt. Hoe ga je dat klaarspelen?

Met geduld en planning, natuurlijk. Ga niks zomaar doen, want iets met haastige spoed die zelden goed is omdat hardlopers doodlopers zijn, of zo. Nee, wat jij nodig hebt is een doordacht plan.

Het doordachte plan

Heb jij al ontzettend veel wilde ideeën over wat jij met je vernieuwde woning wilt gaan doen? Schroom dan niet die op te schrijven. Sterker nog, maak er een hele lange lijst van, hoe onpraktisch of anderzijds onhaalbaar sommige van deze impulsen ook zijn. Geen enkel idee is in deze fase van je project nog te raar. Dat komt pas zodra de lijst af is en je er heel serieus en praktisch naar gaat kijken. Dan pik je er de zaken uit die de hoogste prioriteit hebben, waar je het geld voor hebt en die je op tijd af kunt krijgen. Want wellicht heb je ook paal en perk gesteld aan de afwerking en ontwikkeling van je plan.

Alleen alle renovaties en aanpassingen die gezamenlijk binnen alledrie de genoemde criteria passen – relevantie, budget en tijd – komen in aanmerking om ook daadwerkelijk te worden uitgevoerd. Giet die in een lijstje met een praktische volgorde en jouw plan is eigenlijk al klaar.

De aanpak

Begin bij het begin. Haal alles weg dat weg moet en stel veilig wat mag blijven. Bedek bijvoorbeeld meubels of zet ze in een opslag. Zeker wanneer je ook je vloer wilt renoveren. Kies uit een heel ander materiaal, zoals cement, een epoxy coating, hout of visgraat laminaat. Zeker die laatste is nog altijd immens populair vanwege de eenvoud van het leggen, de strakke vorm en de hoeveelheid kleuren en contrasten waar je uit mag kiezen.

Behandel hout – in welke vorm dan ook – we met vloerolie, zodat het lang mooi blijft. Let ook op de luchtvochtigheid van de ruimte omdat hout ook krom kan trekken. Zorg dus dat het voldoende kan werken en houd dan ook rekening met de afstand van de houten onderdelen tot elkaar en de muur.

Indeling

Zijn vloeren, plafonds en wanden eenmaal naar jouw smaak ingevuld of aangepast? Dan mag je de boel weer gaan indelen. Misschien moet je wel weer heel nieuw meubilair aanschaffen omdat het huidige niet meer past bij je nieuwe stijl. Dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf, maar houd altijd je budget in de gaten. Eventueel kies je voor tweede kans tafels, stoelen, banken en kasten. Let alleen wel op mogelijke gebruikssporen – hoewel dat in sommige opstellingen eigenlijk alleen maar mooi staat.

Dat is echter geheel aan jou. Wees kortom altijd consistent en blijf zoeken totdat je tevreden bent!

Facebook
Twitter
Pinterest