Zonnepanelen voor jouw huis!

Zonnepanelen maken gebruik van één van de krachtigste en meest vrije bron van de natuur, namelijk de energie die door de zon wordt geproduceerd. Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche of PV-zonnecellen genoemd, zetten het zonlicht om in elektriciteit, die gebruikt kan worden om huishoudelijke apparaten en verlichting te laten werken. Deze cellen hebben geen direct zonlicht nodig om te werken. Ze kunnen op een bewolkte dag toch nog wat elektriciteit opwekken. Eigenaars kijken naar zonne-energie als een levensvatbare alternatieve energieoplossing. Hierbij ontstaan er verschillende vragen zoals: “Hoe werken zonnepanelen?”, “Waarom zou ik overschakelen naar zonne-energie?”,  “Wat is het voordeel?”. Hieronder vind je het antwoord op al deze vragen.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel (of module) is een groep cellen die elektronisch verbonden en gegroepeerd zijn in een frame. Verschillende modules worden samengevoegd tot een zonnepaneel. Zonnepanelen absorberen zonlicht met fotovoltaïsche cellen. Wanneer licht in wisselwerking staat met een siliciumcel, zorgt het ervoor dat er elektronen in beweging komen, waardoor er een elektrische stroom op gang komt. Dit staat bekend als het “fotovoltaïsche effect” en beschrijft de algemene functionaliteit van de zonnepaneel technologie. Hierbij wordt er gelijkstroom energie (DC) opgewekt en deze wordt vervolgens omgezet in bruikbare wisselstroom energie (AC) met behulp van invertertechnologie. AC-energie stroomt vervolgens door het elektrische paneel van de woning en wordt overeenkomstig verdeeld. Op deze manier wordt er energie geproduceerd in het hele huis!

Waarom zou je moeten investeren in zonne-energie?

Het mooie van zonnepanelen is dat ze moeiteloos energie produceren met behulp van een overvloedige en gratis bron, het zonlicht. Hoewel je de kosten voor jouw zonnepaneelsysteem vooraf moet betalen, begin je elke maand te besparen zodra het systeem geïnstalleerd is. Idealiter zou zijn dat jouw zonnepaneelsysteem het grootste deel van de energie die jouw huis nodig heeft produceert. Dit betekent dat jouw energierekening extreem laag of zelfs onbestaand zal zijn. Daarnaast zorgen zonnepanelen voor een goede back-up van elektriciteit bij stroomuitval. Verder gaat de zon niet snel weg, maar fossiele brandstoffen zijn eindig. Wanneer je investeert in zonne-energie, maak je altijd een verstandigere beslissing dan wanneer je investeert in fossiele brandstoffen. Zonnepaneel planet informeert je wanneer je een investering in zonne-energie wilt aangaan. Daarnaast helpt zonnepanelen planet je bij het berekenen van hoeveel de zonne-energie je gaat kosten en opbrengen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Het meest bekende feit over zonne-energie is dat het een schone,milieuvriendelijke en dus een groene energiebron is. Daarnaast is het een geweldige manier om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Zonnepanelen werken het hele jaar door, hierbij komt hun volledig potentieel vrij tijdens de zonnige maanden, maar ze produceren ook een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit tijdens de winter en op bewolkte dagen. Daarnaast verhogen zonnepanelen de aantrekkelijkheid en waarde van een huis.

Facebook
Twitter
Pinterest